PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
CZYM JEST PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA?
Jest to jak najprostsze i jak najkrótsze ogólne przedstawienie kompleksowej idei żywienia której realizacja daje szanse na zdrowe, długie życie oraz zachowanie sprawności intelektualnej i fizycznej do późnych lat życia
CO ZAWIERA PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA?
DO JAKICH GRUP NALEŻĄ PRODUKTY I ILE POWINNIŚMY ICH SPOŻYWAĆ ?
TŁUSZCZE I SŁODYCZE -powinniśmy spożywać ich jak najmniej tłuszcze to oliwki, olej: rzepakowy, słonecznikowy i oliwa z oliwek a do grupy słodyczy należą wszystkie rodzaje cukierków, ciast, tortów i czekolad
MIĘSO I NABIAŁ -powinniśmy spożywać ich więcej ilościach do grupy mięs należą wszystkie rodzaje mięs i wędlin nabiał to jogurty, sery, masło, mleko i jajka
PRODYKTY ZBOŻOWE I ROŚLINY STRĄCZKOWE I -powinniśmy spożywać ich dużo więcej niż tłuszczy, słodyczy, mięsa i nabiału produkty zbożowe to chleby, makarony, bułki, mąki i kasze rośliny strączkowe to np. groch i fasola
WARZYWA I OWOCE- POWINNIŚMY SPOŻYWAĆ ICH JAK NAJWIĘCEJ !!! do tych grup na leżą – pomarańcze, mandarynki, banany, jabłka, gruszki, ananasy, marchewki, pietruszki, pomidory, ogórki i wiele, wiele więcej.
JAK DOSTOSOWAĆ SIĘ DO PIRAMIDY ZDROWEGO ŻYWIENIA?
Najniższe piętro obecnej piramidy zajmują warzywa i owoce. W poprzedniej piramidzie żywności podstawą były produkty zbożowe, które zostały przesunięte na wyższe piętro. Warzywa i owoce są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarczają witamin, składników mineralnych, błonnika oraz substancji bioaktywnych.
W codziennej diecie nie może również zabraknąć produktów zbożowych, należy jednak ograniczyć ich ilość. Polecane jest pieczywo z pełnego ziarna, pełnoziarniste makarony i kasze. Są doskonałym źródłem błonnika, niezwykle istotnego w prawidłowej pracy układu trawiennego. Możesz zastosować zasady piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej w życiu codziennym, np. poprzez: - Spożywanie różnorodnych i zrównoważonych posiłków, takich jak owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty, białko i zdrowe tłuszcze. - Unikanie nadmiaru cukru, soli i tłuszczu.
Przygotowali Adrain Sterczak i Olaf Adamek z klasy VI