Dzienna dawka warzyw i owoców

 

DZIENNA PORCJA WARZYW I OWOCÓW

             Warzywa i owoce są źródłem wielu składników odżywczych, m.in. potasu, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, prowitaminy A i witaminy C. Dieta bogata w potas pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.

               Porcja warzyw i owoców powinna swoim rozmiarem odpowiadać garści osoby spożywającej. Za porcję można uznać średniej wielkości owoc, np. jabłko, gruszkę czy banana. Jedna porcja powinna zawierać około 80-100 gramów. Codziennie powinieneś zjadać 400 gramów warzyw i owoców - 5 porcji.

JEDZ WIĘCEJ WARZYW NIŻ OWOCÓW!

               Wykazano, że jedzenie warzyw zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

               Jeśli nie lubisz ich smaku, spróbuj połączyć je z innymi potrawami i stopniowo wprowadzać je do diety. Istnieje wiele przepisów, które potrafią dostosować konsystencję i smak warzyw, aby były spożywane przez osoby, które nie są do nich przyzwyczajone.

                  Na koniec pamiętaj, że zawsze możesz udać się do dietetyka, jeśli potrzebujesz oceny swojego sposobu odżywiania lub przygotowania zdrowszego menu.

Przygotowały
Uczennica z klasy VII
Uczennica z klasy VIII